سه‌شنبه، شهریور ۱۸، ۱۳۸۲

مي خوام در موردِ وبلاگ و طريقه ي ساختن وبلاگ بنويسم. اول مطالب ديگرون رُ مي نويسم، بعد ادامه ي حرفاي خودمو..

وبلاگ چيه؟
وبلاگِ ارزشيابي توصيفي؛ وبلاگ، بلاگ يا Weblog چيست؟ وبلاگ، بلاگ، newspage يا Filter وب سايتي است که حاوی گزارشهای يك وبلاگ نويس (بلاگر) در مورد وب سايتهای جالب ديگران وساير مطالب مثل يادداشتهاي روزانه ، شرح فعاليتهاي و...است. قالب يا فرمت گزارش نويسی معمولا بدينگونه است که گزارشها از نظر زمانی از بالا به پايين نوشته ميشوند و تازه ترین نوشته ها در قسمت بالا قرار خواهند گرفت.
دو تعريف ديگر از وبلاگ
تعريف1- يك وبلاگ يك وب سايت شخصی يا غيرتجاری است كه از يك فرم گزارش نويس تاريخ دار (كه می‌تواند روزانه يا هرچند وقت يكبار باشد)استفاده می‌كند. وبلاگ می‌تواند شامل اطلاعات جديد درباره يك موضوع خاص ويا چندين موضوع باشد كه توسط صاحب ويا صاحبان آن سايت نوشته يا از سايت‌های ديگر گردآوری شده ويا باهمكاری خوانندگان بوجود آمده باشد.
تعريف 2- وبلاگ اساسا يك روزنگار online است كه توسط يك (ياچند) شخص نگهداری می‌شود كه معمولا همان سردبير است . مطالب تارنگاشت روی يك موضوع خاص و يا مختلف متمركز است و ارجاع (link) دادن به ساير وب سايت‌ها يا مقالات به همراه يك توضيح كوتاه يا بامزه و يا حتی منتقدانه در باره آنها از خصوصيات وبلاگ نويسي است .
فرقی بين وبلاگ و وب سايت شخصی هست؟
وبلاگ نوعی از وب سايتهای شخصی است که بصورت پيوسته ( روزانه ، هفتگی ، ... ) به روز درآورده شده و حاوی مطالبی دنباله دار در مورد يک موضوع و يا در مورد ديگر سايتها مي باشد.

چگونه ميتوان يک وبلاگ فارسی ساخت؟
کافی است که وب سايت شخصيتان را راه انداخته و شروع به نوشتن خاطرات، يادداشتها و مطالبتان به صورت گزارش گونه و روزانه به زبان فارسی کنيد. اگر مهارت کافی در مورد فارسی نويسی و HTML نداريد و يا فضائی برای نگهداری صفحاتتان روی وب نداريد، سايت blogger فضا و سرويس چند زبانه نويسی (مثلا فارسی ) را به صورت مجانی در اختيارتان قرار داده و در عوض تبليغی در بالای وبلاگتان قرار ميدهد.

اضافه کردن زبان فارسی به ويندوز ME/98/95:
(اگر آن را داريد اين مرحله را رد کنيد):
- نرم‌افزار فارسی‌ساز را از اينجا بگيريد و نصب کنيد.
- کامپيوترتان را Restart کنيد.
- حالا گوشه‌ پايينِ سمت راست صفحه، يک مربع با حروف EN می‌بينيد. ازاين به بعد در هر نرم‌افزار يا Application درحال اجرا، اگر روی آن مربع کليک کنيد ‌می‌توانيد FA يا زبان فارسی را انتخاب کنيد و به فارسی بنويسيد. (البته در همه‌ی نرم‌افزارها نمی‌توان از زبان فارسی استفاده کرد)
ثبت‌نام در Blogger.com:

- بوسيله‌ی مرورگر يا Browser اين نشانی را باز کنيد: www.blogger.com
- در قسمت Sign Up يک شناسه و يک رمز عبور برای خودتان تعيين کنيد و کليد Sign Up را بزنيد.
- مشخصات درخواست شده را وارد کنيد.
- اگر همه چيز درست انجام شده باشد،‌ برمی‌گرديد به صفحه‌ی اول Blogger، با اين تفاوت که سمت راست صفحه در قسمت آبی رنگ، عبارت "Your Blogs" را می‌بينيد که در آن دو گزينه هست. يکی برای ساختن بلاگ جديد يا Create a new blog و ديگری برای خارج شدن يا Sign out
- Create a new blog را انتخاب کنيد.

ساختن يک بلاگ‌ خام:

- ساختن هر بلاگ خام، چهار قدم دارد. اول بايد عنوان و توضيح مربوط به بلاگ را به زبان انگليسی وارد کنيد و مشخص کنيد که آيا می‌خواهيد وب‌لاگ‌تان در فهرست عمومی Blogger قرار گيرد يا نه. Next را بزنيد. (همه‌‌ی اين مشخصات را بعداً می‌توانيد تغيير دهيد. نگران نباشيد)
- در قدم دوم بايد محل قرار گرفتن بلاگ را مشخص کنيد. بهتر است برای شروع ، گزينه‌ی اول يعنی Host it at BlogSpot را برگزينيد که بطور رايگان بلاگ شما را سايت BlogSpot قرار می‌دهد. ولی اگر می‌خواهيد در جای ديگری صفحاتتان را قرار دهيد بايد گزينه‌ی دوم يعنی FTP it to your own server را انتخاب کنيد که اين راهنما فعلاً به اين حالت نمی‌پردازد. Next را بزنيد.
- در قدم سوم بايد نشانی يا URL بلاگ‌تان را در سايت BlogSpot مشخص کنيد که می‌تواند هر عبارتِ قبلاً اتنتخاب نشده‌ای باشد. بعد بايد مربعِ کوچکِ مقابلِ عبارتِ I agree... را تيک بزنيد. (البته بهتر است اول متن اين موافقتنامه را که بين شما و Blogger است با دقت بخوانيد. البته اغلب کسی حوصله‌ی خواندن آنرا ندارد!) Next را بزنيد.
- در قدم چهارم يا آخر، بايد قالب کلی يا Template بلاگ‌تان را برگزينيد. (٭ نکته‌ی مهم: فقط دقت داشته باشيد که هيچ کدام از Templateهای موجود در اين صفحه، قابليت فارسی نوشتن ندارند و بهرحال در مراحل بعدی بايد از Template های مخصوص زبان فارسی استفاده کنيد. پس در اين مرحله فرقی ندارد که چه Templateی را انتخاب می‌کنيد.) Next را بزنيد.
- حالا بايد چند ثانيه صبر کنيد تا بلاگ شما ساخته شود. سپس بطور اتوماتيک وارد صفحه‌ی اصلی بلاگ‌تان می‌شويد که البته هنوز فارسی نشده‌است و اصطلاحاً هنوز خام است.

فارسی کردن يک بلاگ خام:

- در بالای صفحه، پايين Address Bar مرورگرتان، چند کليد می‌بينيد. يکی از آنها Template نام دارد. روی آن کليک کنيد.
- همه‌ی محتويات پنجره‌ی داخلی صفحه را انتخاب کرده و پاک (Delete) کنيد. ولی صفحه را نبنديد.
- از ميان «قالب‌های پيش‌ساخته‌ی فارسی» که در اين آدرس قرار دارند ‌، يک قالب را به دلخواه انتخاب کرده و روی «صفحه‌ی اصلی» مربوط به آن قالب، Right-Click کنيد. بعد از ميان گزينه‌های منوی باز شده Save target as... را بزنيد و فايل مذکور را در يکجا ذخيره کنيد. بعد آنرا باز کنيد و همه‌ی محتوياتش را انتخاب کرده و در حافظه‌ کپی (Copy) کنيد. (برای اين کار کافيست کليد Ctrl را نگه داريد و در همان حال کليد C را از فشار دهيد.)
- دوباره به صفحه‌ی Template باز گرديد و محتويات حافظه‌ی کامپيوتر را (که درواقع محتويات همان فايل تازه دريافت شده بايد باشد) در اين پنجره منتقل يا اصطلاحاً Paste کنيد. (برای اين کار کافيست که کليد Ctrl را بگيريد و کليد V را بفشاريد)
- اگر متن جديد در پنجره‌ی مذکور بدون مشکلی وارد شده‌است، کليد Save Changes را بزنيد. (و گرنه سه قدم اخير را دوباره با دقت تکرار کنيد.)
- حالا از بين «قالب هاي پيش‌ساخته‌ی فارسی» که در اين آدرس قرار دارند آرشيو را انتخاب کنيد.
- در قسمت بالای سمت راستِ صفحه‌‌ی blogger که باز می‌شود، روی archive template کليک کنيد.
- حالا دوباره از ميان «قالب‌های پيش‌ساخته‌ی فارسی» روی «صفحه‌ی آرشيو» همان قالبي که انتخاب کرده‌ايد Right-Click کنيد. از ميان گزينه‌های موجود در منوی باز شده، Save target as... را بزنيد و فايل را پس از دريافت در يکجا ذخيره کنيد. بعد آنرا باز کنيد و همه‌ی محتوياتش را انتخاب کرده و در حافظه‌ کپی (Copy) کنيد. (برای اين کار کافيست کليد Ctrl را نگه داريد و در همان حال کليد C را از فشار دهيد.)
- دوباره به صفحه‌ی Archive Template ر سايت بلاگر باز گرديد ومحتويات حافظه کامپيوتر را (که درواقع محتويات همان فايل تازه دريافت شده بايد باشد) درپنجره‌ی خالی بالای صفحه منتقل يا اصطلاحاً Paste کنيد. (برای اين کار کافيست که کليد Ctrl را بگيريد و کليد V را بفشاريد)
- اگر متن جديد در پنجره‌ی مذکور بدون مشکلی وارد شده‌است، کليد Save Changes را بزنيد. (و گرنه سه قدم اخير را دوباره با دقت تکرار کنيد.)
- حالا دوباره وارد صفحه‌ی اصلی بلاگ‌تان می‌شويد که در واقع صفحه‌ی Post يا نوشته‌هايتان است.
- در اين مرحله يك بار Sign out شويد ودوباره با وارد كردن كلمه كاربري و رمز عبور وارد Blogger شويد و مراحل زير را به دقت دنبال كنيد .

آماده‌ کردن صفحه‌ی «نوشتن» يا «Post» برای مطالب فارسي:
- صفحه‌ی Post يا همان صفحه‌ی ‌اصلي،‌ با يک نوار افقی سياه ‌رنگ به دو قسمت بالا و پايين تقسيم شده است. در بخش سفيد رنگِ صفحه‌ی پايين، Right-Click کنيد. از منويی که باز می‌شود، روی Encoding برويد تا باز شود. حالا ابتدا Auto-select را اگر فعال است، غير فعال کنيد (يعنی با کليک کردن روی آن علامت تيک را از کنارش برداريد). بعد از بين فهرست زبانهای مختلف، Unicode (UTF-8) را برگزينيد. (اگر آنرا در ليست نمی‌بينيد More را بزنيد تا فهرستِ کاملْ آشکار شود.)
- دقيقاً همين کار را دوباره در نوار خاکستری رنگِ بالای صفحه انجام دهيد. (فقط و فقط اين کار را بايد در همان قسمت انجام دهيد. در بخش سفيد رنگ، امکان آن نيست)

نوشتن مطلب فارسی:

- دوباره در بخش خاکستریِ بالای صفحه، Right-Click کنيد و در پايينِ منویِ Encoding، گزينه‌ی Right-to-Left Document را انتخاب کنيد.
- حالا در بخشِ سفيدِ بالای صفحه شروع به نوشتن کنيد. (٭ نکته‌ی مهم: اگر با ويندوز ۲۰۰۰ کار می‌کنيد، به دليل اشکالی که در حرف «ي» هست، بايد هميشه بجای فشار دادن کليد D که برای زدن «ی» استفاده می‌شود،‌ از Shift-X استفاده کنيد.)
- اگر می‌خواهيد بخشی از متن‌ِ نوشته ‌شده‌تان را با يک Hyperlink به يک صفحه‌ی ديگر ارجاع دهيد،‌ ابتدا آن بخش از متن را با استفاده از ماوس يا کليد Shift انتخاب يا به‌اصطلاح Select کنيد. بعد کليدی که شکل يک کره‌ی زمين و يک گيره‌ی کاغذ را دارد بزنيد. بعد در پنجره‌ی کوچکی که باز می‌شود، آدرس صفحه‌ی مورد نظرتان را وارد کنيد و OK را بزنيد.
- پس از اينکه نوشتن مطلبتان پايان يافت، کليد Post & Publish را بزنيد تا هم متن‌تان به بانک اطلاعاتی اضافه شود و هم صفحه‌ی اينترنتی بلاگ‌تان با متن جديدی که نوشته‌ايد اصطلاحاً به‌روز يا Update شود.
- پس از هر بار زدنِ Post، مطلب نوشته شده، در قسمت پايين صفحهْ ديده می‌شود و امکان تغيير آن هم با زدن Edit وجود دارد.
- برای ديدن صفحه‌ی ساخته شده و تست کردن آن، کافيست که روی view web page در قسمت سمتِ چپِ نوارِ سياه‌رنگِ وسطِ صفحه کليک کنيد تا نتيجه تلاشتان را ببينيد !
- پس از پايان کار، حتما کليد Sign Out را در بالای صفحه در سمت راست را فشار دهيد.
حالا ديگر شما صاحب يك وبلاگ هستيد .

تذكر1 :قطعا صرفه جويي در استفاده از اينترنت و تلفن براي همه امري مهم است . لذا توجه داشته باشيد كه شما ميتوانيد قبل از متصل شدن به اينترنت مطالب مورد نظر خود را در نرم افزار Word تايپ نموده و پس از آن به اينترنت متصل شده ، مطالب تايپ شده خود را copy كرده و در بخش edit وبلاگ آن را paste نماييد .
تذكر2 :به اين نكته هم توجه داشته باشيد كه اگر قصد داشتيد يك مطلب طولاني را در اينترنت بخوانيد ، ميتوانيد بصورت پس از Down شدن كامل صفحه ، Disconect شده و به مطالعه صفحه يا صفحات مورد نظر خود بپردازيد.


از امكانات خوبي كه سايت بلاگر در نظر گرفته است يكي اين است كه ميتوان يك وبلاگ را به طور گروهي اداره كرد . بدين ترتيب كه افراد دعوت شده نيز ميتوانند به راحتي مطالب مورد نظر خود را كه از حد يك پيغام ويا نظر بيشتر است و يا آنكه نياز به آگاهي همه خوانندگان وبلاگ است ، را در وبلاگ قرار داد. براي اين منظور افراد مورد نظر از اداره كننده وبلاگ يك ايميل دعوت دريافت خواهند كرد . در اين ايميل لينكي وجود دارد كه با دنبال كردن آن به سايت بلاگر متصل خواهيد شد . در صفحه اي كه پيش روي شماست ، در New Users با وارد كردن نام كاربري و پسورد ونيز تكرار پسورد ، دكمه sign up را فشار داده و به صفحه بعد وارد شويد .
در صفحه بعد نام و نام خانوادگي و e-mail خود را وارد كرده و در قسمت ذيل صفحه در قسمت عبارت I agree to the terms of service آنرا تيك بزنيد و كليد enter را فشار دهيد . بدين ترتيب شما يك كاربر دعوت شده به وبلاگ بوده و ميتوانيد مطالب خود را در اين وبلاگ درج و به دلخواه آنرا مديريت كنيد . براي اين كار تنها كافي است كه بخشهاي
آماده‌ کردن صفحه‌ی «نوشتن» يا «Post» برای مطالب فارسي
و
نوشتن مطلب فارسی:
را در بخش سوم درذيل همين صفحه مطالعه نموده و با طريقه تايپ در وبلاگ آشنا شويد.

چگونه از سيستم نظر خواهي استفاده كنيم ؟
در اين وبلاگ امكاني در نظر گرفته شده است كه هر كسي با هر ميزان آشنايي با اينترنت بتواند به تبادل نظر با ساير همكاران بپردازد . همانطور كه در صفحه اصلي ملاحظه ميكنيد در ذيل هر مطلب ( در كنار ساعت نوشتن مطلب ) لينكي با عنوان comments در نظر گرفته شده است كه با كليك كردن بر روي آن پنجره اي جديد باز خواهد شد . در اين پنجره ميتونيد مطلب مورد نظر خود را به زبان فارسي تايپ و ارسال نماييد . براي اين كار بايد حتما Encoding ويندوز شما Unicode( UTF8) باشد . در صورتيكه بخواهيد اين كار را انجام دهيد بايد بر روي پنجره right click كرده و در منوي باز شده در قسمت encoding گزينه Unicode را انتخاب نماييد . در صورتيكه در اين پنجره اين عنوان را مشاهده نكرديد به قسمت more رفته و در آن قسمت Unicode ( UTF8 ) را انتخاب كنيد . سپس با وارد كردن نام و E-mail ( نيازي به وارد كردن URL نيست ) در قسمت مستطيل بزرگ كليك كرده و پيام مورد نظر خود را به فارسي تايپ نماييد و بعد از آن روي دكمه بفرست !!!! كليك كنيد . شما ميتوانيد در همين پنجره نظرات ساير همكارانتان را هم در مورد همان مطلب بخوانيد . فقط دقت كنيد كه حتما اختصار را در كلام رعايت كنيد چون در صورت طولاني بودن پيام ، پيامتان ارسال نخواهد شد .


......................................................................

و راهنماي حودر و وبلاگِ مبتدي که همه چيز رُ تک تک آموزش مي ده.
و اين هم آموزش وبلاگ داشتن در پرشين بلاگ و تک بلاگ ! و اين لينک وبلاگ يعني چي؟ و آموزش وبلاگ نويسي.

خُب حالا مي مونه فقط توضيح من:
1- فرق وبلاگ با وب سايت؟ بلاگ (تقريباً) روزانه up date مي شه و از وی سايت ساده تره.. حداکثر کاري که مي شه تو وبلاگ کرد، گذاشتنِ آهنگِ bg يا عکس هست؛ در حالي که سايت شاملِ هر چيز تخصصي (اعم از چت و search و معرفي) هست. پس يه وب سايت مي تونه از هاستِ freeي blogger استفاده کنه و در عين حال يک وبلاگ هم مي تونه دات کام باشه.
2- چه جوري ميشه وبلاگ داشت؟ 3 تا هاستِ معروف هست؛ پرشين بلاگ، بلاگ اسکاي و بلاگ اسپات.
پرشين بلاگ از نظر مديريت و خيلي نظرهاي ديگه، مزخرف ترين سايتي هست که مي تونه باشه، صاحبان سايت با اين که شناخته شده هستن، اما در کل آدماي دروغ گو و.. بهتره بيشتر از اين فحش ندم! بگذريم..
مزيتِ ثبتِ نام در پرشين بلاگ؛ فارسي بودنِ اون و ليستِ وبلاگ هاش هست که خودش 10% ويزيتورها رُ تضمين مي کنه. و عيب اين وبلاگ هم اينه که تا وقتي که نوشته هاتون ويزيتور داشته باشه، واسه اون تبليغ بالاي صفحه هم که شده وبلاگ تون درسته (البته بعضي موقع ها پيش مياد که بعضي msgهاتون غيب بشه و غيره..) اما اگه هر مشکلي پيش بياد (يک ايميل مخالف يا هر چيز..) خيلي راحت سايت تون (با ارجاع به قراردادي که اولِ ثبت نام امضا مي کنين) بسته و del ميشه. مشکلِ ديگه ي پرشين بلاگ، سرعتِ پايينِ load شذنِ صفحه هاش و امنيتِ ضعيفِ سيستم ش هست (هنوز اون 300 تا وبلاگي که امير هک کرد فراموش نشده..)
سايتِ ديگه اي که سرويس blogging رُ مي ده بلاگ اسکاي هست. مزيتِ اين سايت ويژگي هاش (comment دلخواه، طراحي وبلاگ در 3 صفحه، فضاي مجاني لوگو، سيستم آرشيو شدن در صفحه هاي مجزا و..( هست. در ضمن هيچ تبليغي هم در صفحه ها نيست! با اين که سايت فارسي هست، اما طراحي سايت کاملاً انگليسيه! و عيب اين سايت نامشخص بودنِ صاحبانِ سايت و يا هدفِ اونا و امنيتِ ضعيف هست. (هک شدنِ خودِ سايت توسط گروه مش قاسم -پارسال- و هک شدنِ تمامي وبلاگ هاي موجود از اين هاست..) تنها چيزي که از دارندگانِ سايت مي دونيم فقط يک آدرس ايميل هست. هيچ کس حتا اسمي از سرمايه گزار سايت نمي دونه. فقط چند ماه پيش بود که يه مصاحبه ي ايميلي انجام شده بود و ذکر شده بود که برنامه هاي زيادي در پيش هست. البته اين سايت قراره برنامه ش رُ به يه شرکتِ آلماني بفروشه (الآن فکر کنم 5 زبان رُ ساپورت مي کنه که يکي ش فارسي هست.)
و سايتِ سوم.. بلاگر (يا همون بلاگ سپات) هست. مزيتِ اين سايت؛ کاملاً حرفه اي و البته کلاسيک... هر چي ازش بگم کم گفتم، خلاصه توووپ! عالي.. و عيب اين سرويس: کاملاً انگليسي (هاست تو لندن ـه) و کلاسيک بودنِ سايت که يک سوادِ مختصرِ html رُ مي طلبه..
3- طريقه ي ثبت نام: پرشين بلاگ به وبلاگِ روشن دلان معروفه ! برين ، خودش همه جا فلش زده که چي کار کنين..
4- سوالي بود من در خدمتم :)

و چند تا لينک؛ يک وبلاگ شانسي # قالب فارسي گردون # مدرسه ي وب # مدرسه ي وب 2 # آموزش
و اينا هم دايرکتوري ها و ليست هاي وبلاگ فارسي؛

Parseek
~

Hoder
~

Xseer
~

Iranniaz
~

ISW Webring
~

Logos
~

By Category
~

Students; weblog
~

Siaheh
~

PersianBlog index
~

IranWebList